Terveysmittaukset

Selvitä vatsan ja suoliston terveys

Kärsitkö epämääräisistä vatsavaivoista? Onko happovaivoja? Epäiletkö vitamiinin puutosta?

Moni vastaa näihin kysymyksiin kyllä. Epämääräisten vatsavaivojen taustalla voi olla mitä moninaisimpia syitä. On tärkeää selvittää vatsavaivojen perimmäinen syy, sillä alkuun vähäpätöisiltäkin vaikuttavien vaivojen taustalta saattaa löytyä selkeästi hoitoa vaativa sairaus.
Liiallinen haponeritys tai sen puuttuminen (hapoton maha) voivat olla oireiden yksi selkeä syy. Pitkään jatkunut haponestolääkitys (PPI) salpaa happoa muodostavien solujen toiminnan, jonka tuloksena on hapoton maha. Toinen hapottomaan mahaan johtava tila on mahan limakalvon surkastuminen (atrofinen gastriitti), jonka yleisimmin aiheuttaa hoitamatta jäänyt helikobakteeritulehdus.

Vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen häiriintyy

Elimistön solujen normaali toiminta vaatii vitamiineja. B-ryhmän vitamiinit ja D-vitamiini ovat perusvitamiineja, joita keho ei voi itse valmistaa. Suoliston kunto ja mahalaukun haponeritys vaikuttavat siihen, kuinka hyvin vitamiinit ja hivenaineet kehoon imeytyvät.
B12-vitamiinin imeytyminen häiriintyy, kun maha on syystä tai toisesta hapoton, mikä hoitamattomana aiheuttaa B12-vitamiinin puutostilan. Tämä voi johtaa vakaviin hermoston häiriöihin, jotka saattavat ilmetä lihasheikkoutena tai tunnon ja muistin häiriöinä. Lisääntynyt riski sairastua Alzheimerin tautiin tai muihin muistisairauksiin yhdistetään myös B12-vitamiinin puutokseen.
Raudan saanti ravinnosta on välttämätöntä. Keho tarvitsee rautaa esimerkiksi punasolujen muodostukseen. Raudan puute johtaa anemiaan, ja senkin yksi syy on mahalaukun limakalvon surkastuma.
Kalsiumin tärkein tehtävä on toimia luuston rakennusaineena. Hapoton maha voi aiheuttaa myös kalsiumin imeytymishäiriön, josta seurauksena voi olla luukato eli osteoporoosi. Sen myötä luu heikentyy, joka altistaa murtumille. Erityisesti D-vitamiinin puute ja naissukupuoli ovat osteoporoosin riskitekijöitä.

Yksinkertaisilla testeillä luotettava diagnoosi nopeasti

Mahalaukun tila (toiminta ja rakenne) on kätevintä selvittää yksinkertaisella verinäytteestä tehtävällä GastroPanel®-testillä. Hapottomaan mahaan keskeisesti liittyvät B12- ja D-vitamiinien puutostilat selviävät B12– ja D-vitamiinimittauksilla.

Suoliston kunto selville

Hapoton maha on vain yksi vatsavaivoja aiheuttavista sairauksista. Myös suoliston kunnolla ja suolistobakteerien epätasapainolla on havaittu olevan yhteyttä useisiin terveysongelmiin. Ihminen ei pysty havaitsemaan ulosteen piilevää verta, joka voi olla ensioire kasvaimesta. ColonView®-on ulostenäytteestä tehtävä testi, joka löytää sekä suoliston ala- että yläosan verenvuodot. Testiä suositellaan yhdessä GastroPanel®-testin kanssa, koska ylävatsavaivat ovat usein etenkin vanhemmalla väestöllä paksusuoliperäisiä.
Sekä toiminnalliset että tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntymässä. Elimistön autoimmuunireaktio rukiin, vehnän ja ohran sisältämälle valkuaisaineelle (gluteeni) aiheuttaa keliakian. Se on helppo selvittää nopeasti pikatestillä sormenpään verinäytteestä. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on yleinen ja kiusallinen toiminnallinen vaiva, jota ei oireiden perusteella pysty erottamaan tulehduksellisesta suolistosairaudesta (IBD). Kalprotektiini mittaa suoliston tulehdustilaa, ja ulostenäytteestä tehtävällä kalprotektiinitestillä on mahdollista erottaa toisistaan IBS ja IBD. Tulehduksellisista suolistosairauksista tärkeimmät ovat haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti.

Suoliston mikrobien tasapainon merkitys yleiselle hyvinvoinnille suuri

Suoliston mikrobiston vaikutuksesta muun muassa stressivatsaan, ihon kuntoon ja sen yhteydestä erilaisiin yliherkkyyksiin keskustellaan. Suoliston mikrobisto, eli kaikki suolistossa asustavat bakteerit, hiivat ja muut mikrobit voivat joutua epätasapainoon esimerkiksi antibioottien tai vääränlaisen ravinnon seurauksena. Suolistomikrobiston epätasapaino voidaan selvittää suoliston dysbioositestillä, jonka tulokset kertovat suoliston mikrobiston profiilin suhteessa terveen vertailuryhmän profiiliin. Tuloksia voidaan käyttää taustatietona elämäntapamuutokselle, jonka tavoitteena on suoliston oireilun vähentäminen, esimerkiksi ruokavalion tai laihduttamisen avulla.